Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 25 common:people_all_forms

205-ій річниці від дня народження Т.Шевченка

Date: 14 березня 2019 о 10:58, Refreshed 14 березня 2019 о 12:18
178 views

Встала весна, чорну землю
Сонну розбудила,
Уквітчала її рястом,
Барвінком укрила;
І на полі жайворонок,
Соловейко в гаї
Землю, убрану весною,
Вранці зустрічає.
Т.Шевченко

205-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка

Результат пошуку зображень за запитом "205 річниця шевченка"

Поезія Тараса Шевченка давно стала найважливішим і нетлінним складником духовного єства українського народу. У його творах черпають силу і надію. У глибини майбутнього слав Шевченко свої непохитні заповіти синам рідної землі. Він говорив до мертвих духом, які ще мали пробудитися, і до живих, і до ще ненароджених, і в Україні, і в світах, у кого ще є таке звертання до всього народу?! І серед його заповітів перший і останній:
…Свою Україну любіть,
Любіть її … Во время люте,
В остатню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.

5 березня 2019 року з нагоди 205 річниці від дня народження Т.Г.Шевченка учні 10 класу продемонстрували свій талант у декламуванні віршів  «Ми не забудим тебе Тарасе» для учнів 5 класу( провела вчитель Захарова Л.В).

6 березня 2019 року учні по черзі з вчителем читали поезію з «Кобзаря» та пригадували вірші, які вивчали в початкові школі,також знайомились із новими  віршами, поринувши у світ Шевченкового слова. Годину читання підготувала вчитель  Білоус Н.А.

Знайомство учнів 5 класу з 10 маловідомими фактами життя Тараса Шевченка

Топ-10 маловідомих фактів з життя Тараса Шевченка

1. У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав перший в Україні «Буквар». Книга вийшла накладом у 10 тис примірників, і була призначена для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

2. Основною освітою Тараса були два роки навчання у церковно-парафіяльній школі. Майбутня гордість української культури — Шевченко, — був зобов’язаний багатьма своїми знаннями баронесі Софії Григорівні Енгельгардт. Чарівна красуня навчала юного козачка польській та французькій мовам, а загальне уявлення про світ Тарас отримував від лакеїв.

3. Дослідники творчості Шевченка стверджують, що він за життя намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до наших часів близько 800 робіт.

4. Український майстер Микола Сядристий створив найменшу в світі книжку «Кобзар», розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

5. Поціновувачі та дослідники біографії поета дійшли висновку, що за життя Тарас Григорович був великим модником. У своїх особистих мемуарах «батько» українського народу висловив захват стосовно купівлі нового плаща-макінтоша, вартістю 100 рублів. До слова, коли Шевченко працював в археологічній комісії, його зарплата становила 150 рублів на рік.

 «Золотий Лев»

6. Тарас Шевченко впродовж життя був «душею компанії», любив сміятися і вмів розвеселити навіть незнайомих людей.

7. Коли Шевченка відправили у заслання до Оренбурга, йому заборонили займатися творчістю. Однак, цю заборону він ігнорував. Саме в Оренбурзі Тарас Григорович написав більшість своїх повістей.

8. Останні дні свого життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте, за день до своєї смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб у разі його смерті похорон відбувся в місті Канів. Що й було зроблено за два місяці після смерті поета.

9. Твори Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Серед них — японська, корейська, арабська, і навіть міжнародна мова есперанто. Найбільшу кількість перекладів було здійснено російською, німецькою, польською, англійською мовами.

10. У світі налічується 1384 пам’ятника Кобзареві. Така кількість для однієї особи є другою. Більше, як вважають дослідники, лише пам’ятників Ісусу Христу. Щоправда, існує версія, що Шевченка випереджає Володимир Ленін. Але останніми роками, принаймні в Україні, кількість таких пам’ятників суттєво зменшилася. На території України нараховують 1256 монументів, а ще півтори сотні — у інших 35 країнах світу, — від Бразилії до Китаю.

Життя і творчість Тараса Шевченка — не до кінця звідана сторінка нашої історії. Розкривати таємниці його особистості цікаво й захопливо. Та щоб проникнути в цю глибину — необхідно мати таку ж чутливу душу, як і в поета. Можливо, саме вам це до снаги.

Comments:
Only authorized users can leave comments.